Decesul unei persoane apropiate nouă nu este niciodată un moment ușor. Cu toate acestea, inevitabil, de-a lungul vieții, ne vom confrunta cu astfel de clipe dificile. Apelarea la o firmă de pompe funebre a devenit deja o necesitate, și nu un moft ca în urmă cu câțiva ani.
Și serviciile oferite de acestea s-au diversificat mult mai mult decât de la a vinde sicrie și alte obiecte funerare.
De fapt, la dispoziția clienților se găsesc numeroase pachete funerare, astfel încât aceștia să poată găsi mereu ceea ce își doresc pentru o înmormântare așa cum se cuvine a celui drag, care a părăsit această lume.
Doliul, simbolul regretului și al respectului față de cel decedat
Unul dintre obiceiurile care însoțesc decesul unei persoane se referă la perioada de doliu. Aici, ce-i drept, părerile sunt împărțite. Sunt zone unde se spune că este nevoie de 40 de zile de doliu, în timp ce în altele această perioadă se întinde până la un an de zile.
Este destul de dificil de dat un răspuns corect la întrebarea de mai sus, dar este cert faptul că doliul reprezintă o modalitate prin care îți arăți regretul față de decesul acelei persoane, respectul și dragostea pe care i-ai purtat-o.
Poziția Bisericii Ortodoxe
Majoritatea românilor sunt creștini ortodocși, așa că ne vom referi și la poziția Bisericii Ortodoxe în acest sens. Din nou, nu există o variantă oficială, așa că până la urmă, totul ține de cei rămași în urmă.
Și nu de puține ori, în zilele noastre, se spune că doliul se ține în inimă, nu neapărat prin purtarea de haine în culori închise sau negre.
Interdicții în perioada de doliu
Chiar dacă nu sunt trecute în mod oficial în anumite documente justificative, există unele interdicții, transmise în special pe cale orală, și pe care se spune că ar fi bine să le respectați.
Astfel, cei aflați în doliu după cineva drag vor evita o perioadă participarea la anumite evenimente sociale, nu vor dansa, nu vor râde sau participa la anumite petreceri.
În unele regiuni, în perioada doliului este interzisă consumarea de băuturi alcoolice, uitatul la televizor, timp de 40 de zile se vor purta haine negre, iar bărbații nu se vor bărbieri.
Timpul le vindecă pe toate?
Prin urmare, pentru a concluziona, nu există o perioadă anume pentru a ține doliul, și totul depinde de fiecare și de timpul de care are nevoie pentru a se obișnui cu pierderea suferită.
Unele persoane își revin mai repede, în timp ce altele sunt de-a dreptul depășite de intensitatea durerii pe care o resimt acum. Se spune mereu că timpul le vindecă pe toate, și oricât ar fi de greu de crezut, există ceva adevăr în această afirmație.
Și, chiar dacă nu reușește să acopere în întregime durerea, măcar o va mai ameliora puțin, astfel încât totul să intre în normalitate.