Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 1 kg cartofi nesfaramiciosi,
- 1 carnat,
- 500 ml lapte,
- 250 ml frisca nebatuta (smantana),
- 100 g cascaval,
- 100 g unt,
- sare,
- piper.
Mod de preparare: Incingeti cuptorul la 210ºC. Curatati cartofii, stergeti-i cu un stergar de bucatarie (fara sa-i spalati) si taiati-i rondele. Puneti-i intr-o tigaie, turnati peste ei laptele si lasati-i sa fiarba 10 minute, la foc mic. Rasturnati cartofii intr-o forma unsa cu unt, adaugati frisca nebatuta sau smantana, sare si piper si presarati peste ei 80 g de cascaval ras si untul ramas, taiat bucatele. Dati-i la cuptor si lasati-i sa se patrunda 40 de minute. Intre timp, puneti carnatul intr-o cratita, acoperiti-l cu apa rece si lasati-l sa fiarba incet, 40 de minute. Intepati-l cu o furculita (din loc in loc), lasati-l sa se scurga si taiati-l bucati mai groase. Asezati bucatile de carnat printre cartofi, presarati deasupra restul de cascaval ras, lasati-i inca 10 minute la cuptor sa se gratineze si serviti-i imediat.