Stim cu totii ca energia solara este o sursa de energie regenerabila nelimitata care nu produce emisii de CO2 sau alte gaze, deoarece nu consuma combustibil si nu necesita alte resurse, cum ar fi apa sau eoliana.
Acesta este un aspect care il face unul dintre cele mai interesante sisteme de producere a energiei din perspectiva mediului. Dar exista si alte beneficii ale energiei solare care nu sunt la fel de evidente, dar sunt la fel de importante atunci cand alegem un sistem sau altul. Iata cateva:
1. Costuri de producere a energiei zero
Asa cum am mentionat anterior, energia solara nu necesita furnizare externa pentru a functiona, astfel incat costurile sale de intretinere si productie de energie sunt practic zero.
Singurul cost asociat cu utilizarea energiei solare este fabricarea si instalarea componentelor. Aceasta inseamna ca, in ciuda investitiilor initiale mari, nu exista costuri suplimentare asociate cu utilizarea acesteia, astfel incat costurile in ceea ce priveste achizitionarea si instalarea sunt recuperate rapid.
2. Mai putina energie pierduta in timpul transportului pe distante lungi
Pierderile in timpul transportului si distributiei energiei cresc odata cu distanta dintre punctele de productie si furnizare. Desi aceste pierderi nu sunt foarte mari, acestea afecteaza performanta instalatiei in zonele dens populate. Pe de alta parte, odata cu instalarea individuala a panourilor fotovoltaice de la Voltech pe acoperis, distantele sunt reduse drastic, crescand eficienta sistemului electric.
3. Instalare versatila
Usurinta si simplitatea mijloacelor de instalare a panourilor fotovoltaice care pot fi instalate aproape oriunde, profitand de ambele spatii verticale si orizontale, cu utilizare specifica, este un alt avantaj al acestui tip de panouri solare.
Acest aspect, impreuna cu modularitatea si flexibilitatea sistemului, faciliteaza instalarea de proiecte solare la scara mica, cu avantajul suplimentar ca instalatia poate fi extinsa in functie de nevoile din orice moment.
Dar cel mai interesant avantaj este posibilitatea furnizarii de energie electrica in locatii indepartate, unde costul instalarii liniilor de distributie electrica este prea mare sau imposibil.
4. Productia de energie coincide cu perioadele de cerere maxima
Perioadele cu cea mai mare cerere de energie sunt concentrate in intervalele de timp cuprinse intre 11:00 si 16:00 si intr-o masura mai mica, intre 20:00 si 23:00. In sistemele bazate pe productia constanta de energie de catre centralele electrice, pretul energiei creste brusc in perioadele de cerere maxima.
Cu energia solara, pe de alta parte, productia de energie atinge valoarea maxima in perioada zilei in care cererea este cea mai mare. De fapt, pe pietele de energie electrica cu productie de energie solara la scara larga, furnizarea suplimentara de energie in timpul perioadelor de varf poate reduce preturile energiei electrice in perioadele de mijloc ale zilei la niveluri similare cu cele ale orelor de noapte.
5. Impactul asupra mediului
Productia de energie solara nu genereaza poluare fonica, ceea ce este un aspect important de luat in calcul pentru instalatiile din zonele urbane. De asemenea, nu genereaza deseuri, deoarece nu are nevoie de intretinere, iar durata de viata este mult mai lunga decat alte sisteme de producere a energiei.
De fapt, panourile solare sunt proiectate pentru a rezista la impactul mediului in situatii meteorologice extreme.
6. Securitate imbunatatita a retelei electrice
Acesta este un beneficiu indirect important, dar care are un impact direct asupra eficientei retelei electrice in cazul problemelor comune ale intreruperilor si scurgerilor de tensiune.
7. Economii economice
Productia de energie curata de la soare reduce semnificativ costurile, deoarece este o sursa inepuizabila de energie care nu este supusa fluctuatiilor pietei sau efectelor generate de speculatii.
Dupa cum am mentionat anterior, aceasta necesita o investitie initiala semnificativa, care este compensata de amortizarea rapida a investitiei. Si cel mai important, este o sursa de energie nelimitata si continua, care nu necesita costuri suplimentare de intretinere sau de utilizare.
Cu toate acestea, ultimele progrese tehnologice indica o scadere semnificativa a preturilor componentelor necesare fabricarii panourilor, ceea ce se va traduce in celule solare mai eficiente si mai accesibile.
8. Impactul economic
In cele din urma, majoritatea costurilor sistemului provin din instalarea de panouri solare in sine, ceea ce promoveaza crearea locurilor de munca locale. Prin urmare, utilizarea pe scara larga a acestor sisteme promoveaza crearea de locuri de munca si are un impact pozitiv asupra economiei din zona.
Acum ca ati descoperit 8 dintre cele mai importante beneficii ale panourilor solare fotovoltaice, cel mai probabil va intrebati daca acestea reprezinta o tehnologie noua. Ei bine, fizicianul francez Alexandre-Edmond Becquerel, este cel care a descoperit panourile solare fotovoltaice, inca din anul 1839. Acestea insa, s-au dezvoltat foarte mult in anii 1960, atunci cand fizicianul a inteles faptul ca panoul solar fotovoltaic poate fi utilizat cu succes in scopul alimentarii satelitilor.
Primele panouri fotovoltaice au fost cazute pe acoperisurile locuintelor pe la inceputul anilor 1990, iar de atunci si pana in prezent au inceput sa fie din ce in ce mai des utilizate.