Vata de productie interna sau importata este utilizata in constructia de cladiri, in productia de autobuze, trenuri, barci, bumbac pentru bai calde si multe altele. Vata minerala si bazaltul sunt clasificate ca izolatii ale cladirilor obtinute din substante anorganice. Dar in viata de zi cu zi, mineralele inseamna, de obicei, vata de sticla.
Caracteristicile vatei bazaltice
Bumbacul bazalt isi pastreaza bine forma si poate rezista la sarcini mici.
Bazaltul este una dintre cele mai grele pietre; monumentele lui au fost facute in Egiptul antic. Cel mai comun produs bazalt in constructii este bumbacul. Productia sa la prima vedere este un proces complex. Pentru ao obtine, piatra topita este impartita in fibre lungi si subtiri sub influenta temperaturilor ridicate.
Substanta are o structura poroasa, saturata cu oxigen, incombustibila, permeabila la vapori, dar putin higroscopica, aproape ca nu absoarbe umezeala.
Vata minerala bazaltica este usor de taiat, dar isi pastreaza forma si rezista la sarcini mici. Acest lucru duce la utilizarea sa pe scara larga. Este indispensabil pentru instalarea fatadelor ventilate. Fiind pe tot parcursul anului sub influenta frigului, umiditatii, zapezii, temperaturilor negative sau ridicate, izolatia nu se prabuseste si isi indeplineste functia de economisire a caldurii. Cu toate acestea, nu este acoperit de membrane si filme.
Vata bazaltica este utilizata in constructia de structuri in aproape toate zonele exterioare si interioare. Datorita higroscopicitatii scazute, este benefic pentru ea sa izoleze baile, saunele. Se monteaza pe fatade ventilate, ca parte a unui panou sandwich. Participa la izolarea tevilor care functioneaza in diferite conditii, de la -120 de grade la +700 de grade Celsius. Datorita rezistentei la foc si usurintei, materialul este utilizat pentru a izola structurile de elementele de incalzire – cosuri de fum de sobe si cosuri de fum, separand cuptorul de zidaria principala.
Avantajele si dezavantajele izolatiei din vata bazaltica
Rezistenta la foc este una dintre caracteristicile lanii de roca.
Acest material are mai multe avantaje decat dezavantaje. Acest lucru se datoreaza proprietatilor materialului sursa: bazaltul este una dintre cele mai dure pietre care este dificil de procesat. Sub forma de bumbac, isi pastreaza proprietatile. Pulberea emite mult mai putin decat vata de sticla, datorita fibrelor mai durabile. Avantajele materialului:
- Conductivitate termica scazuta: un strat de bumbac cu o grosime de 10 cm in ceea ce priveste economisirea caldurii este similar cu 160 cm de perete de caramida.
- Rezistenta la foc: rezista la foc direct, temperaturi de peste 1100 de grade Celsius.
- Usor in comparatie cu alte incalzitoare, de exemplu, argila expandata – este usor sa ridicati o placa independent, fara ajutorul echipamentului.
- Instalare convenabila: materialul poate fi chiar atasat la tavan.
- Nu este compatibil cu cresterea bacteriilor, ciupercilor, insectelor.
MAX Plus 5 cm este o solutie. Materialul este usor de asamblat, poate fi chiar fixat pe tavan.
- Nu este deteriorat de rozatoare.
- Potrivit pentru izolarea pardoselilor, peretilor, plafoanelor.
- Ecologic: nu emite substante nocive.
- Rezistent chimic: nu reactioneaza cu acizi si alcalii, solventi.
- Usor de asamblat cu propriile maini in pod, in apartament, in birou.
- Nu corodeaza nici macar in contact cu metalul.
- Absorbtie excelenta a sunetului si izolare fonica.
De ce sa iti hidroizolezi subsolul?
Umiditatea din interiorul unei case poate fi devastatoare din multe motive, inclusiv riscurile pentru sanatate cauzate de probleme precum mucegaiul. Apa poate provoca, de asemenea, deteriorarea integritatii structurale a casei, ceea ce ar putea pune locuitorii in pericol fizic grav.
Hidroizolarea este modul in care poti reduce sansa de a patrunde apa in casa ta prin adaugarea unui strat preventiv. Hidroizolarea se face de obicei la subsol, desi va puteti impermeabiliza casa de la acoperis pana la fundatie.
Cel mai bun moment pentru a va impermeabiliza casa este in timpul constructiei. Va preveni multe dintre problemele care il pot afecta mai tarziu. Sa vedem exact ce inseamna hidroizolarea si cand ar trebui sa o faci.
Hidroizolarea presupune captusirea diferitelor aspecte ale casei tale cu o membrana impermeabila pentru a preveni intrarea apei in structura. Hidroizolatia va reduce umiditatea si umiditatea din interiorul cladirii, prevenind astfel orice daune pe care le-ar putea provoca casei.
Hidroizolatia nu trebuie confundata cu impermeabilizarea, desi multi oameni vor folosi termenii in mod interschimbabil. Hidroizolatia va impiedica patrunderea apei si a umezelii in cladire, in timp ce impermeabilizarea va va oferi doar o bariera impotriva vaporilor care rezulta din variatiile de temperatura.
Trebuie sa intelegeti corect diferenta dintre cele doua daca doriti sa va protejati complet casa impotriva daunelor pe care le poate face apa.
Hidroizolatia ofera o multime de avantaje proprietarilor de case, dar unii inca nu reusesc sa o faca. In ceea ce priveste protejarea casei de efectele prea multa umiditate, impermeabilizarea este calea de urmat.
Unul dintre avantajele hidroizolatiei este ca va ofera diverse optiuni, ceea ce inseamna ca exista mai multe moduri de a o face. Poti instala sisteme de hidroizolatie in interior sau exterior. Exista, de asemenea, optiuni de hidroizolatie, daca nu doriti sa angajati un antreprenor.