Ingrediente (pentru 12 bucati):
- 2 cesti faina,
- 1/2 plic praf de copt,
- 1/4 ceasca zahar tos fin,
- 30 g unt taiat bucatele,
- 1/3 ceasca lapte,
- 1 ou.
Umplutura:
- 30 g unt moale,
- 1 lingura zahar,
- 1 ceasca fructe uscate,
- 1 varf de cutit ghimbir,
- 1 varf de cutit scortisoara.
Glazura:
- 1/4 ceasca zahar,
- 1/4 ceasca apa.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 210ºC. Se unge o tava patrata (20 cm) cu ulei sau cu unt topit si se tapeteaza cu hartie pentru copt. Intr-un castron, se freaca intre palme faina cu untul, pana ce se obtine o masa sfaramicioasa, se adauga zaharul si pe urma ouale batute cu laptele si se framanta un aluat moale. Se-ntinde aluatul pe o coala de hartie de copt, formandu-se un dreptunghi de 35×22 cm. Se unge aluatul cu unt moale, se presara peste el zaharul, fructele uscate, ghimbirul si scortisoara si se face sul. Se taie in 12 bucati egale si se aseaza in tava, una langa alta, in asa fel incat laturile lor sa se atinga. Se reduce temperatura cuptorului la 180º C si se coc 25-30 de minute, pana ce se rumenesc. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca putin.
Pentru glazura: se pun apa si zaharul (intr-o craticioara) la foc potrivit si se lasa sa se topeasca zaharul, amestecand intruna. Dupa ce-a dat in clocot, se fierbe glazura inca doua-trei minute, fara a mai amesteca. Se ia craticioara de pe foc si se ung cu glazura prajiturile, cat sunt calde.