Ingrediente:
- 500 g faina,
- 200 g unt,
- un ou mic sau doua galbenusuri de la oua mari,
- 200 g zahar (numai tos),
- un plic cu zahar vanilat,
- un virf de cutit sar fina,
- o lingurita cu virf praf de copt.
Mod de preparare:
Intr-un castron de circa 3 l, se freaca untul moale cu zaharul, oul intreg cu galbenusurile, sarea, vanilia si praful de copt, numai 1/2 minut, cu furculita, fara sa se topeasca zaharul; se pune apoi faina toata si se trece cu furculita prin faina si unt, amestecind mereu prin rasturnare, ca sa se formeze frecatei mai mici. Frecateii trebuie sa ramina foarte bine infainati, semanind cu un aluat numai pe jumatate lucrat; de aceea nu se lucreaza cu mina, ci cu furculita, deoarece la caldura miini untul se incalzeste si leaga faina. Acesta este secretul ca biscuitii sa reuseasca cu tepi: frecateii sa fie bine infainati si sa nu se lucreze cu mina, ca sa nu se uneasca intre ei, ca un aluat. Frecateii se lasa la rece 30 minute. Se scoate sita si cutitul de la masina de tocat carne si, numai cu cercul cu filet, se fixeaza forma speciala pentru biscuiti spritati, care are patru modele de orificii, potrivindu-se lama din fata, ca biscuitii sa iasa prin modelul al doilea, de la dreapta spre stinga, dar deschis numai pe jumatatea dreapta, deoarece daca aluatul iese prea gros, nu se poate indoi in cununite si nici nu se va coace bine in interior. Prin acest model, biscuitii vor iesi cu mai multe proeminente, mai teposi. Cind aluatul se coace sub forma de tigarete, se potriveste forma astfel incit biscuitii sa iasa prin modelul 2 sau 3, de la stinga spre dreapta, tot numai pe jumatatea dreapta a modelului. Frecateii se introduc cu mina, treptat in cosul masinii, fara sa se preseze prea tare, invirtind manivela in acelasi timp, pina cind va iese un rulou zimtat, care se va prinde pe palma si se va rupe de circa 7-8 cm lungime pentru bastonase, sau de 9-10 cm pentru cununite. Sub forma de cununite, biscuitii sint mai aspectuosi. Ruloul se rotunjeste singur, pe masura ce iese din masina si, cind are lungimea dorita, i se unesc capetele. Cununitele formate se asaz in tava presarata cu putina faina, ca sa nu se lipeasca de tava cristalele de zahar care ramin in aluat. Distanta dintre ele trebuie sa fie de 1 1/2 cm. Frecateii se vor lega singuri, presindu-se prin invirtirea manivelei, faina se va incorpora si astfel se vor forma tepii. Aluatul nu trebuie presat prea mult, cind se introduce in masina, ca sa nu se incalzeasca de la temperatura miinii. Biscuitii se coc la foc mijlociu, 25 minute, pina cind se rumenesc putin. Dupa 15 minute, tava se poate intoarce, daca cuptorul nu coace uniform sau se mai reduce focul, daca rumeneste prea mult. biscuitii se pot pastra mult timp intr-o cutie de carton.