Ingrediente (pentru 12 bucati):
Pentru aluat:
- 250 g unt moale,
- 250 g zahar,
- 4 oua,
- 1 varf de cutit praf de copt,
- 1 lingura rom,
- 250 g faina.
Pentru umplutura:
- 500 g mere,
- 100 g unt,
- 200 g zahar,
- 1 plic zahar vanilat,
- 150 g zmeura congelata,
- 5 albusuri,
- coaja rasa de la o lamaie.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 220°C. Se amesteca (cu mixerul) zaharul, untul si ouale si se adauga faina si praful de copt dizolvat in rom. Jumatate din aluatul astfel obtinut se intinde pe fundul unei tavi (cu pereti detasabili si diametrul de 26 cm), tapetata cu hartie pentru copt, si se da 15 minute la cuptor, dupa care se scoate din tava si se lasa sa se raceasca. Se unge tava din nou, se coace si aluatul ramas, care se lasa sa se raceasca in tava. Se reduce temperatura din cuptor la 180°C. Se curata merele si se taie spalturi subtiri, dupa ce s-au inlaturat partea lemnoasa si semintele. Se topeste untul intr-o cratita, se adauga 50 g de zahar, zaharul vanilat si apoi merele, care se dunstuiesc circa 10 minute si se lasa sa se raceasca. Se aseaza merele in forma (pe aluatul copt si racit), peste ele se intinde zmeura decongelata, iar deasupra se pune aluatul copt scos din tava. Se bat bine albusurile, se incorporeaza coaja de lamaie si zaharul ramas (in “ploaie”) si se intinde spuma peste tot. Se da din nou la cuptor si se lasa inca 6-8 minute sa se rumeneasca usor.
Nota: In Suedia, tortul se serveste cu un sos rece preparat din inghetata de vanilie si frisca, care se amesteca in parti egale (250 g).