Cum funcționează rulmenții cu role sferice?
Calea de rulare interioară a inelului exterior are formă concavă, iar calea de rulare exterioară a inelului interior are formă convexă, creându-se o suprafață de alunecare potrivită. Suprafața glisantă este cea prin care se deosebesc diferitele tipuri de rulmenți sferici. Majoritatea rulmenților sferici utilizează elemente de rulare, cum ar fi bile sau role sferice sau cu curbură, între inelele interioare și exterioare.
Caracteristici de design ale rulmenților cu role sferice
Rumlenții cu role sferice sunt concepuți cu două rânduri de role, un inel sferic cu cale de rulare exterior și două căi de rulare interioare înclinate astfel încât să adăpostească arborele rotativ. Rolele tip butoi sunt adăpostite așadar între cele două căi de rulare interne, la care se poate aplica o colivie sigilată sau nesigilată.
Factorii principali care influențează performanța dispozitivului sunt construcția rolelor, a căilor de rulare și a carcaselor, precum și tratamentul termic și finisajul exterior. De exemplu, rolele simetrice optimizează distribuția uniformă a sarcinii, mărind durata de viață a rulmentului.
Unele aspecte ale mecanismului rulmenților cu role sferice sunt reglementate ISO, în timp ce alte caracteristici din interiorul dispozitivului nu sunt reglementate. Prin urmare, pentru a fi clasificat ca rulment cu role sferice, producătorul poate modifica metoda de lubrifiere a mecanismului, prezența unei flanșe centrale, implementarea unui inel central și aplicarea unei colivii de susținere. Rulmenții sferici cu role sunt produși de regulă cu alezaje cilindrice, dar, la cererea consumatorului sunt disponibile și alezajele conice.
Aplicații în care se folosesc rulmenți cu role sferice
Rulmenții cu role sferice sunt utilizați în aplicații cu viteze mici sau medii, dar care suportă sarcini mari sau de impact (de șoc), fiind prezente în principal în diferite domenii din industria grea. Iată câteva exemple de aplicații ale rulmenților cu role sferice:
Cutii de viteze
Turbine eoliene
Instalații de turnare continuă
Ventilatoare mecanice
Echipamente pentru minerit și construcții
Echipamente de prelucrare a hârtiei
Foraje marine
Propulsie marină și utilaje agricole
Aspecte ale varietății rulmenților cu role sferice
Rulmenții cu role sferice pot fi disponibili pe un singur rând (rulmenți cu role butoi), care sunt potriviți pentru sarcini radiale mai mici. Rulmenții cu role sferice sunt disponibili și pe două rânduri, care vin echipați cu flanșe centrale, optimizând performanțele mecanismului.
Cel mai utilizat material pentru fabricarea rulmenților cu role sferice este oțelul cromat, dar sunt folosite și oțelul obișnuit, tabla de oțel, poliamida sau alama. De asemenea, coliviile sunt disponibile în oțel prelucrat sau presat, tablă sau alamă prelucrată. Rezistența coliviei crește odată cu rezistența la temperatură.
Rulmenții cu role sferice sunt disponibili în mai multe dimensiuni standardizate ISO, definite de măsurătorile externe ale aparatului.
Capacitate de încărcare radială și axială
Rulmenții cu role sferice sunt potriviți în aplicații cu sarcini radiale și axiale grele, care implică nealiniere sau devieri ale arborilor. Acești rulmenți au o capacitate ridicată de încărcare și suportă nealinierea, contribuind astfel la costurile scăzute cu întreținerea și la o durată de viață mai lungă a rulmentului. La Leco găsiți o varietate de tipuri de rulmenți Koyo cu role sferice.
Performanță și precizie
La nivel de performanță, îmbunătățirile includ o toleranță ridicată a jocului radial, o precizie suplimentară pe alezaj și diametrul exterior și role super-finisate, tratate termic, cu capacitate ridicată de rezistență la sarcini de șoc.
Prin reducerea dimensiunilor rulmenților, dar în același timp cu performanțe îmbunătățite și prelungirea duratei de funcționare, se obține totodată reducerea costurilor de întreținere.
Tipuri de rulmenți cu role sferice
Rulmenții sferici simpli – sunt lagăre sferice care au un inel interior cu o suprafață exterioară sferică convexă și un inel exterior sferic corespunzător, dar cu suprafață interioară concavă.
Articulații de capăt – un tip de rulment sferic care constă dintr-un cap în formă de ochi cu tijă integrală, un trunchi, care formează o carcasă și un rulment sferic standard sau un inel interior al rulmentului simplu sferic. Acestea alcătuiesc o carcasă ce poate adăposti articulatii sferice standard. Articulatiile de capăt pot fi cu filet (tijă) stânga sau dreapta exterior (tip tată) sau interior (tip mamă).
Pentru alegerea tipului de rulment cu role sferice potrivit pentru aplicația dvs., apelați cu încredere la specialiștii noștri.