Ingrediente:
- 300 g faina,
- 200 g margarina,
- unt sau untura,
- un ou,
- 15 ml zeama de lamiie sau o lingurita otet,
- coaja de lamiie,
- 120 ml apa,
- o lingurita rasa de sare.
Mod de preparare:
Intr-un lighenas, se pun 50 g grasime moale sau topita, apoi se adauga apa, sarea, oul intreg, coaja si zeama de lamiie si la urma, 250 g faina. Se amesteca mai intii, cu lingura si apoi se framinta cu mina, in castron, 8-10 minute. Aluatul se asaza pe o foaie de nailon, presarata cu faina. In acelasi castron, se pune restul de grasime si faina care se freaca cu furculita ca sa se omogenizeze. Aluatul de pe masa se intinde in forma de dreptunghi cu grosimea de 3-4 mm; toata foaia se unge cu grasimea tinuta la cald, ca sa fie moale (dar sa nu se topeasca). Grasimea se poate imparti in gramajoare pe toata suprafata, care, apoi, se intind cu cutitul, ungind astfel toata foaia. Foaia se ruleaza, incepind de la latura cea mai lunga. Ruloul se aplatizeaza cu palmele si cu sucitorul astfel incit sa aiba latimea de 20 cm. Capetele ruloului se aduc pina la mijlocul lui si se mai indoaie inca odata, asa cum s-ar inchide o carte. Dupa ce aluatul a stat in frigider 20 minute, din el se pregatesc rulouri umplute cu fructe, brinza de vaci, carne, etc. Aluatul este suficient pentru 3 rulouri coapte in tava mijlocie.