Ingrediente:
- 500 g faina,
- 200 ml apa,
- 300 g unt,
- margarina sau untura,
- un ou,
- 15 ml zeama de lamiie sau otet,
- coaja de lamiie,
- o lingurita sare (10 g).
Mod de preparare:
Intr-un castron se pun 100 g grasime topita, apa rece, sarea, oul intreg, coaja rasa de lamiie si 400 g faina si se amesteca cu lingura. Dupa ce se framinta bine cu mina, 8-10 minute, pina cind se desprinde de mina si de vas, aluatul se asaza pe o foaie de nylon, presarata bine cu faina. In acelasi castron, se pune restul de grasime (pastrata la rece, ca sa fie tare, dar nu inghetata) si de faina care se amesteca numai cu virful furculitei (se trece in lung si in lat prin grasime si faina), ca sa se formeze frecatei mai mici; nu se freaca prea mult, ca sa nu se lipeasca intre ei, ci sa ramina infainati. Daca grasimea este moale, nu se formeaza frecatei si atunci, aceasta trebuie intinsa cu cutitul, ceea ce necesita timp mai mult. Frecateii se desarta imediat pe foaia intinsa in forma de dreptunghi cu grosimea de 1/2 cm si se imprastie, cu mina, egal peste tot. Foaia se ruleaza de la marginea mai lunga. Ruloul se aplatizeaza cu palmele, ca sa nu se rupa foitele si apoi se intinde cu sucitorul in foaie dreptunghiulara mai groasa (de 7-8 mm). Marginile mai inguste se aduc pina la mijlocul foii, apoi se indoaie inca odata, asa cum s-ar inchide o carte. Dupa ce aluatul a fost tinut in frigider 20 minute, din el se pregatesc 3-4 rulouri in tava mare, ca cea de aragaz.