Ingrediente (pentru 6 persoane):
- 500 g afine proaspete,
- 500 g mere de vara,
- 1 lamaie,
- 100 g zahar tos,
- 1 plic zahar vanilat,
- 150+20 g unt,
- 150 g zahar brun (sau tos),
- 150 g faina,
- 20 g frisca nebatuta.
Mod de preparare:
Spalati si zvantati afinele fara sa le zdrobiti. Curatati merele de coaja si taiati-le in 4, indepartati partea lemnoasa si semintele, taiati-le felii si stropiti-le cu zeama de lamaie ca sa nu se innegreasca. 2. Puneti merele intr-o cratita, adaugati zaharul tos, jumatate din zaharul vanilat si putina zeama de lamaie si fierbeti-le 15 minute la foc ceva mai iute si fara capac, amestecand din timp in timp. 3. Incalziti cuptorul la 210°C si ungeti cu unt o forma de budinca. Asezati pe fundul ei merele, deasupra lor afinele si stropiti-le cu sucul de lamaie ramas. Taiati restul de unt bucatele si frecati-l – intr-un bol – cu zaharul brun (sau tos) si cu faina, pana ce obtineti un aluat pe care-l dati apoi pe razatoarea mare. 4.Presarati peste afine aluatul faramitat si tineti-le la cuptor 20 de minute. Bateti frisca lichida cu restul de zahar vanilat si serviti-o impreuna cu afinele caldute.