Cu totii suntem constienti de faptul ca trebuie sa consumam fructe si legume dat fiind faptul ca acestea sunt bogate in diferite minerale, vitamine si nutrienti, deosebit de utili pentru sanatate.
Mai nou, se pare ca foarte multe persoane aleg sa consume tot felul de diferite fructe uscate, despre care se spune ca ar fi deosebit de benefice pentru sanatate.
Fructele uscate sunt fructe care au eliminat aproape tot continutul de apa prin metode de uscare. Fructele se micsoreaza in timpul acestui proces, lasand un fruct uscat, dens si energetic. Stafidele sunt tipul cel mai frecvent, urmate de curmale, prune, smochine si caise.
De asemenea, sunt disponibile si alte soiuri de fructe uscate, uneori sub forma confiate (acoperite cu zahar). Acestea includ mango, ananas, merisoare, banane si mere. Fructele uscate pot fi pastrate mult mai mult decat fructele proaspete si pot fi o gustare la indemana, in special in calatoriile lungi in care nu este disponibila refrigerarea.
Fructele uscate au un continut mai scazut de apa decat fructele proaspete. Aceasta creste concentratia tuturor ingredientelor ramase. Fructele uscate contin cantitati mari de antioxidanti si ofera organismului o varietate de vitamine, minerale si fitochimice.
In plus, continutul ridicat de fibre asigura o senzatie de satietate si un efect de reglare a intestinului. Cu o dieta variata, fructele uscate sustin digestia reglementata. Gustul lor dulce le face de asemenea, populare.
In consecinta, fructele uscate au, de asemenea, multa fructoza si calorii. Spre deosebire de zaharul industrial, fructoza (zaharul din fructe) este metabolizata independent de insulina. Deci nivelul glicemiei creste doar incet si nu exista pofta. Din pacate, in ciuda aceluiasi numar de calorii, fructele uscate sunt mai putin umplute decat fructele proaspete.
Deoarece volumul determina senzatia de satietate. Asadar, este recomandabila moderarea. De asemenea, deoarece digestia umana nu poate prelucra mai mult de 25-80 g fructoza pe zi. Concluzia noastra este ca, cantitatea potrivita de fructe uscate este o sursa importanta de vitamine si o parte valoroasa a unui meniu sanatos.
In randurile care urmeaza, veti descoperi beneficii majore de care va puteti bucura in cazul in care alegeti sa consumati cu regularitate fructe uscate. Cititi pana la final, pentru ca merita sa aflati de ce acestea sunt atat de necesare!
1. Ele tin cancerul departe
S-a dovedit ca consumul de mere uscate si caisele uscate ajuta la tinerea cancerului la distanta. Contin fitonutrienti si fibre, care ajuta la eliberarea organismului de agenti cauzatori de cancer.
2. Controlul tiroidei
Nucile din Brazilia se numara printre cele mai bogate surse de seleniu, care ajuta la mentinerea functionarii normale a tiroidei. Seleniul serveste ca catalizator in producerea hormonului tiroidian si, prin urmare, consumul regulat de nuci din Brazilia ajuta la imbunatatirea nivelului hormonal la pacientii cu niveluri reduse.
Studiile privind proprietatile anti-cancer au aratat ca nucile din Brazilia pot ajuta la prevenirea dezvoltarii cancerului. Acest lucru se datoreaza continutului ridicat de seleniu si acid elagic. Acestea imbunatatesc efectul antioxidantilor care la randul lor, pot inhiba cresterea celulelor si astfel pot preveni formarea de tumori maligne.
3. Piele sanatoasa
Este ceva ce ne dorim cu totii. Studiile arata daca mananci fructe uscate, pielea ta va parea intr-adevar mai sanatoasa. Fructele precum mango contin Omega 3 si alti agenti grasi necesari pentru pielea sanatoasa si sistemul imunitar. Stafidele, sau strugurii uscati, contin, de asemenea, resveratrol care incetineste imbatranirea pielii.
Acestea sunt super fructe pentru pielea sanatoasa! Mango uscat are gust la fel ca o gustare cu fructe. Doar asigurati-va ca nu va consumati prea mult, deoarece mango este considerat amidon si este posibil sa adaugati cateva kilograme.
4. Consolideaza sistemul imunitar
Antibioticele combat infectia. Cu toate acestea, pot avea unele reactii adverse, in special atunci cand le luati frecvent. Deci, este pur si simplu mai bine sa aveti un sistem imunitar puternic innascut ca prima linie de aparare impotriva amenintarii cu infectia. Cand luati afine uscate, va sporiti capacitatea naturala de a elimina bolile.
Afinele uscate sunt bogate in pterostilbene, un compus dietetic benefic care intareste sistemul imunitar. Pterostilbena promoveaza activitatea genei peptidei antimicrobiene cathelicidine (CAMP), care joaca un rol cheie in stimularea capacitatii naturale a organismului de a se proteja de infectiile bacteriene.
Afinele uscate contin de asemenea flavonoide, substante chimice naturale sau fitonutrienti cu proprietati antiinflamatorii puternice care scad riscul de a face raceala sau gripa.
5. Reduceti efectele negative ale unei diete bogate in grasimi
O dieta bogata in grasimi duce adesea la conditii de sanatate precum hipertensiunea, inflamatia si alte boli adesea asociate obezitatii. Prin includerea afinelor uscate in dieta dvs., sfarsiti prin a reduce, daca nu anulati, efectele adverse ale includerii prea multa mancare grasa in dieta dvs.
6. Usureaza digestia
Continutul de fibre prezent in datele ajuta la promovarea digestiei si, de asemenea, amelioreaza constipatia. Este un remediu acasa foarte bun pentru a mentine constipatia la atingere.
7. Stafidele pot reduce riscul anumitor boli
Stafidele au un continut ridicat de fibre, potasiu si alti compusi ai plantelor. Mancarea stafide poate imbunatati controlul zaharului din sange, scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului din sange, precum si scaderea inflamatiei.